Велика різноманітність видів підйомних механізмів.

Різноманітні види підйомних механізмів набули широкого поширення у будівництві, ефективно застосовуються в обслуговуванні та будівництві різних будівель та споруд. Варто зазначити, що зручність та сильні сторони змогли оцінити насправді багато вітчизняних компаній-підрядників, які працюють в Україні. Використовувані раніше будівельні риштування припускають довге зведення, вкрай ненадійні і громіздкі. Саме ці недоліки були компенсовані сучасним підйомним обладнанням, яке готове запропонувати компактні розміри, високу мобільність та зручність експлуатації. Всі сучасні витяги, присутні на ринку підйомного обладнання та техніки, розрізняють на певні види та класи.

Докладніше потрібно сказати про деякі види підйомної техніки.

Під час проведення монтажних, сервісних та будівельних робіт сьогодні активно застосовуються телескопічні підйомники, наприклад Palazzani Ragno XTJ 52+ Забезпечується висота підйому до 52 метрів. На цих моделях присутній привід підйомного механізму, що працює від постійного/змінного струму або дизельного двигуна. Головними перевагами стали плавність ходу та можливість фіксації на потрібній висоті. Телескопічні підйомники вже показали свою ефективність при проведенні робіт у різних країнах світу, і повною мірою відповідають нормам та вимогам безпечної експлуатації.

Привабливим варіантом для будівництва є колінчастий підйомник, наприклад Zoomlion ZA14J, де на робочій платформі розміщується підйомний механізм. Цей механізм може згинатися та розгинатися у різних напрямках. Зручністю відрізняється конструкція механізму, що уможливлює організацію висотних робіт в умовах обмежених просторів. Наочними прикладами стають ділянки, на яких є безліч механізмів, труб і сторонніх предметів.

Охопити велику робочу зону можна завдяки опорній повнопривідній основі. Тут не потрібно змінювати положення всієї установки. Зазначене підйомне обладнання оснащується сучасними системами безпеки, захисту, відрізняється своєю маневреністю. Сучасні технічні розробки дозволили гарантувати максимальну безпеку для обслуговуючого персоналу та захист від навантаження основних робочих вузлів. Колінчасті дизельні підйомники активно використовуються для проведення робіт на значній висоті. Зазвичай у їх комплектацію входять грязьові шини та повний привід. Техніка ефективно вирішує поставлені завдання за бездоріжжя та у складних погодних умовах. Якщо виникає потреба виконати роботи в приміщенні, вибираються моделі з електричним приводом.

Підйомники ножичного типу, наприклад Zoomlion ZS0607DC, можуть вибиратися для організації та виконання ремонтних, оздоблювальних та будівельних робіт поза приміщеннями. Велике значення в такому випадку матиме показник вантажопідйомності, що дозволяє віднести техніку до категорії «важковозів». Ножичні підйомники здатні піднімати і утримувати на потрібній висоті важкі вантажі, вага яких може становити тонни. Ця особливість має значення, коли потрібно скоротити кількість опускань/підйомів робочої платформи та домогтися оптимізації робочого процесу.

Стійкість на поверхні дозволяє забезпечити конструкція ножичного підйомника. Техніка відрізняється своєю компактністю, що дозволяє виконати її доставку на ділянку дорогами загального користування на причепі.

На ринку підйомного обладнання присутні ножичні підйомники з дизельним та електричним приводом. Перші вибираються для складних зовнішніх робіт, другі – вирішують завдання усередині приміщень.